slende   info@prbetel.si
+386(0)4 580 04 63 | GSM: +386(0)31 831 337

 

Dogodki Planina pod Golica:

Smuk za trofejo Svinjska glava

Smuk v maskah je organiziran na bližnjem Črnem vrhu na pustno nedeljo.  Zaželene so maske, ki s parodijo asocirajo aktualne dogodke, dobrodošle pa so tudi otroške maske.

Miss narcis

V času cvetenja narcis Turistično društvo Golica vsako leto organizira ob tradicionalnem kulturnem in glasbenem programu izbor najlepše med narcisami – miss narcis.

Kmečke igre

Ob poznem poletju, konec tretjega tedna v avgustu imamo v vasi ob obletnici sprejema Ortenburškega rudarskega reda krajevni praznik. Ekipe domačinov se pomerijo pri različnih kmečkih igrah, ki na zabaven način oponašajo vaško življenje in nekdanja kmečka opravila.

Srečanje na Rožci

Sosednji občini, slovenske Jesenice in avstrijski Šentjakob v Rožu, ki ju ločuje, pa tudi povezuje planina Rožca, drugo septembrsko soboto na sedlu Rožca prirejata prijateljsko srečanje ljubiteljev planin, lepe narave in dobre volje.

Gorenjska

Gorenjska je gotovo najbolj prepoznavna slovenska pokrajina, ki s slikovitostjo in naravnimi lepotami Julijskih Alp nikogar ne pusti ravnodušnega.

Gorenjska regija nedvomno navduši s pogledi na čudoviti Blejsko in Bohinjsko jezero ter na vrhove Julijskih ter Kamniško-Savinjskih Alp, s ponudbo obilice aktivnosti v naravi v letovišču Kranjska Gora in s sprehodi po lepo ohranjenih središčih mest kot sta Kranj in Škofja Loka. Gorenjska vam seveda ponuja še mnogo več.

Triglav, najvišja slovenska gora, leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, ki na ozemlju visokih skalnih gora in globoko vrezanih rečnih sotesk, visokogorskih kraških brezen ter prijaznih planin varuje mnoge endemične živalske in rastlinske vrste ter tradicije nekdanjega trdoživega gorniškega in planšarskega življenja.

Na severni strani kraljestva Triglava je Zgornjesavska dolina. Kranjska Gora je priljubljena turistična destinacija, poleti privlači z rekreacijo in športom v naravi (pohodništvo, alpinizem, kolesarstvo, konjeništvo, padalstvo, ribištvo), pozimi pa je prizorišče svetovnega pokala v alpskem smučanju za pokal Vitranc in z odličnimi tereni privlačna za raznotere oblike smučanja in druge zimske radostmi (pasje vprege, nočni spusti na sankah, potepi z motornimi sanmi). Gostje v Kranjski Gori uživajo tudi v igralništvu in wellness programih, otroci pa v izvirni deželi junaka Kekca. V bližnji Planici se v zavetju dvatisočakov vsako leto na svetovnem prvenstvu pomerijo najboljši smučarski skakalci.

Območje Julijcev zaokrožata slikoviti jezeri. Slovenski alpski biser Bled, z legendarnim otočkom sredi jezera in s srednjeveškim gradom, ki se dviga strmo nad jezero, z vrelci in prijazno klimo, že stoletja privlači svetovljane. Urejena kopališča, hoteli z bazeni, sprehajalne poti, teniška in golf igrišča, casino, letališče v Lescah, bližnje naravne in kulturne znamenitosti dajejo obilo razlogov za obisk. Nedaleč od jezera je izjemna naravna soteska reke Radovne, Blejski vintgar. Bohinj? z neokrnjenim visokogorskim jezerom ne navdihuje obiskovalcev samo z naravnimi lepotami ter smučišči Vogel, Kobla in Soriška planina, temveč tudi z bogato etnološko dediščino ter z mnogimi kulturnimi in sakralnimi znamenitostmi. Bližnja gozdnata planota Pokljuka je raj za pohodnike in gobarje ter prizorišče svetovnih biatlonskih tekem.

Osrednja reka na območju je Sava. Ko njene moči začno poživljati levi in desni pritoki, se rečna dolina postopoma razširi. Mesta in mesteca spoštljivih tradicij skupaj s kraji in vasmi ponekod še alpsko visokih, drugod že prijazno zaobljenih gora in hribov sklenejo svoje poti in nedaleč od državne prestolnice ustvarijo deželo novih doživetij.

Na visoki terasi nad reko Savo, osrednjo reko na Gorenjskem, leži mesto Kranj, središče Gorenjske z industrijsko, trgovsko in kulturno tradicijo. Pomemben pečat pri urejanju starega dela tega mesta je pustil arhitekt Jože Plečnik, pred nekaj leti pa je bilo staro mestno jedro prenovljeno. Med osrednjima kulturnima prizoriščema v mestu sta Prešernovo gledališče in grad Khislstein, v katerem domuje tudi Gorenjski muzej.

Najlepše ohranjeno srednjeveško jedro v Sloveniji ima Škofja Loka. Na Loškem gradu je poleg muzejskih zbirk v grajskih sobanah še etnološki muzej na prostem na nekdanjem grajskem vrtu. Pod Blegošem, najvišjim vrhom Škofjeloškega hribovja, se neštete slikovitosti Škofje Loke spogledujejo z mnogimi etnološkimi in obrtnimi tradicijami v Poljanski in Selški dolini. V sicer fužinarskih Železnikih je ohranjeno klekljarstvo, iz Dražgoš prihajajo sloviti medeni kruhki. Škofjeloško hribovje je polno prijaznih poti za pohodnike in kolesarje, Škofja Loka in njena okolica pa vabita tudi s tematskimi potmi ter z gostišči s tradicionalno kulinariko.

Ljubitelji kulturne dediščine se lahko odločite tudi za ogled starega dela Radovljice, podate na pot kulturne dediščine v Žirovnici in obiščete rojstno hišo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna v Vrbi.

 

 

Dogodki na Gorenjskem

Penzion Pr’ Betel
Planina pod Golico 39
4270 Jesenice, SLOVENIJA
Telefon: +386(0)4 580 04 63, GSM: +386(0)31 831 337
E-mail: info@prbetel.si