slende   info@prbetel.si
+386(0)4 580 04 63 | GSM: +386(0)31 831 337

Predstavitev

Kmečki turizem Pr’ Betel, kar je hišno ime kmetije, stoji že stoletje ob planinski poti na Golico, slovensko goro, poznano po opojnih belih majskih cvetovih, in je ena najbolj priljubljenih pohodniških destinacij v Sloveniji. Kamor seže oko, domačijo obdaja zelenje; dišeči zeleni travniki, gozdovi, pašniki, pa tudi krave in žuboreči potočki. Kmečki turizem v kombinaciji z okusno domačo hrano, brezhibno postrežbo in toplo dobrodošlico gostom omogoča, da se počutijo res dobro in udobno.

Planina pod Golico je izhodiščna točka za lažje gorske vzpone na Španov vrh, Rožco, Golico, Belščico… in za kolesarjenje na Javorniški rovt ter Plavški rovt. Ima tudi edino naravno sankaško stezo v Sloveniji, smučanje pa je mogoče na bližnjem Španovem vrhu. Planina pod Golico je tudi odlična točka za številne izlete v bližnje turistične kraje kot so Bled, Bohinj, Radovljica, dolina Vrat, Kranjska gora, Planica…

Sem Vera Grgurič in z možem Marjanom vodiva turistično kmetijo Pr’ Betel že dobrih dvajset let. Kmetija se v marsičem razlikuje od drugih turističnih kmetij na Gorenjskem; medtem ko so se drugod odločili predvsem za oddajanje sob in apartmajev, imamo Pr’ Betel tudi doma pridelano hrano, še posebej slovimo po lastnih suhomesnih proizvodih, pa tudi po ajdovih krapih in orehovih štrukljih z medom.

Domačija je v lasti moje družine, Klinarjevih, oziroma Pr’ Betel, kot je hišno ime visokogorske kmetije, že več kot sto let. Je najvišje ležeča kmetija v jeseniški občini in zaradi strmega, marsikje še danes za traktor nedostopnega terena, smo njive dolgo orali s konjem in plugom, seno pa prinašali domov v rjuhah na glavah ali ga pripeljali z vprežnim vozom. Danes pri tradicionalni košnji, grabljenju in spravljanju sena radi sodelujejo naši gosti, pa ne le zaradi rekreacije, temveč tudi zaradi spoznavanja izročil in zaradi prijetnega druženja. Naše krave se pasejo od zgodnje pomladi do pozne jeseni na planini, na visokogorskih pašnikih.

S turizmom sta se začela ukvarjati v sedemdesetih letih že moja mama Francka in oče Joža, z Marjanom z zadovoljstvom nadaljujeva njuno tradicijo. V sedemdesetih letih so sprva na turistično kmetijo prihajali predvsem planinc  in mama Francka je vstajala že ob štirih zjutraj, da v hribe niso odhajali tešči. Čeprav je bilo denarja komajda za sproti, je oče vendarle verjel v turizem in naju z bratom Štefanom, ki ima danes gostilno Kot v centru Kranja, oba napotil na gostinsko šolo na Bled, da se izučiva za kuharja. Oče me je pred smrtjo, leta 1990, prosil, da pustim službo v enem od blejskih hotelov in ostanem doma. Želel si je, da bi kmetija s turizmom živela še naprej. Kasneje je pustil službo kuharja v restavraciji Mlino na Bledu tudi mož Marjan in z obema, danes že odraslima sinovoma, Gašperjem in Juretom, ki od malega poznata trdo delo, vodimo turistično kmetijo s skupnimi močmi.

Največ obiskovalcev je konec tedna. Pozimi prihajajo na sankanje in na tekmovanje v sankanju na edino naravno sankaško progo v bližini ljubitelji zimskega športa, poletna sezona pa se prične v maju, z narcisami. Sloves opojno dišečih travnikov narcis z Golice seže daleč preko meja, zato nas v maju obiščejo številni Slovenci in tuji obiskovalci.

Goste pri nas čaka 5 popolnoma prenovljenih dvoposteljnih sob s kopalnicami in dva apartmaja. Nudimo jim prenočišče z zajtrkom, polpenzionom ali polnim penzionom. Mesnih izdelkov pri nas ne kupujemo. Danes našo govejo živino koljejo v klavnici, prašiče pa pred zakolom pregleda živinozdravnik in, da bi ne bilo kaj narobe, so pregledani tudi končni mesni izdelki. Kuhamo predvsem preprosto stvari: vedno morajo biti pripravljeni domača goveja juha, govedina iz juhe s hrenom in pečenka. Najbolj slovimo po svežih domačih ajdovih krapih, ki jih pripravim iz kvašenega testa iz ajdove moke, nadev pa je narejen iz skute, kaše, drobnjaka, jajc in soli. Ajdove krape narežem in prelijem z ocvirki ali pa z maslom.

V nedeljo so za zajtrk maslo, marmelada, sveže spečen kruh in skuta s smetano, pa klobasa v zaseki in potica. Vse pridelano ali narejeno doma. Sama menim, da kuhinja ljudi privabi ali pa jih odbije. Poznavalci pravijo, da je hrana Pr’Betel izvrstna. Največkrat kuham sama, mož Marjan in sin Jure pa strežeta. Glede kakovosti se zaneseva le nase, zato si privoščimo dopust le zadnji teden v avgustu, turistično kmetijo pa zapremo tudi med velikonočnimi in božičnimi prazniki. Takrat počijemo.

Hišo že nekaj let ogrevamo tudi s pomočjo sončnih kolektorjev, temeljno pa ostaja tradicionalno ogrevanje na drva. Prizadevamo si, da bi naša kmetija pridobila naziv ekološke kmetije, saj verjamemo, da bosta prav neokrnjena narava, naravno pridelana in okusna hrana v prihodnosti odločali o kakovosti našega življenja ter privabljali goste, ki kakovost cenijo.

Trudimo se zagotoviti visoko kakovost naših storitev po ugodnih cenah, predvsem pa želimo, da bi se gosti pri nas počutili dobro, udobno in domače.

Dobrodošli Pr’ Betel!

Penzion Pr’ Betel
Planina pod Golico 39
4270 Jesenice, SLOVENIJA
Telefon: +386(0)4 580 04 63, GSM: +386(0)31 831 337
E-mail: info@prbetel.si